maanantai 12. joulukuuta 2011

Maskuliinisia nimiä sieltä täältä

******


Adam
Heprealainen sana "ihmiselle/miehelle". Mahdollisesti johdannainen Heprean sanasta  אדם ('adam) joka tarkoittaa "to be red/olla punainen", viitaten ihmisen ihonväriin. Adam saattaa johtaa juurensa myös Akkadian kielen "adamu"- sanaan joka tarkoittaa "to make/tehdä/rakentaa". Vanhan testamentin luomiskertomuksen mukaan jumala loi Adamin maasta. Adam ja Eve (suom. Eeva) olivat oletetusti ensimmäiset ihmiset, eläen iloisesti Eedenin puutarhassa, kunnes Adam söi kiellettyä hedelmää jonka Eve hänelle antoi. 

Alan
Tämän nimen merkitys ei ole varmaa. Sitä käytettiin Britanniassa jo 500-luvulla ja mahdollisesti tarkoittaa "pientä kiveä" tai "komeaa" Bretoniksi. Vaihtoehtoisesti se voi johtaa Alanien heimonimestä. Alanit olivat Iranilaisia ihmisiä jotka muuttivat Eurooppaan 400- ja 500-luvulla.

Albert
Germaanisesta nimestä Adalbert, joka koostui sanoista adal "jalo" ja beraht "kirkas". Tämä nimi oli suosittu keskiajalla Saksan kuninkaallisten parissa. Normannit toivat nimen Englantiin, jossa se korvasi Vanhan Englannin samaa sukua olevan nimen Æðelbeorhtin.

 
Andre
Kreikkalaisesta nimestä Ανδρεας (Andreas), joka koostui sanoista ανηρ (aner) "mies" (Genetiivi ανδρος (andros) "of a man/miehen"). Uudessa testamentissa apostoli Andrew, ensimmäinen Jeesuksen opetuslapsista, on Simon Peterin (Pyhä Pietari) veli. Tradition mukaan, hän myöhemmin saarnasi Mustan meren alueella ja joidenkin legendojen mukaan hän ristiinnaulittiin X-muotoiseen ristiin. Andrew, joka on kreikkalainen nimi, oli luultavasti vain lempinimi tai käännös hänen oikeasta heprealaisesta nimestään jota ei tunneta.

 
Arjun
Moderni muoto nimestä Arjuna. Tarkoittaa "valkoista, puhdasta" sanskriitiksi. Tämä on erään sankarin nimi hindujen kirjoituksissa, jumala Indran ja prinsessa Kuntin poika. 

 
Armando
Espanjalainen, Italialainen ja Portugalilainen muoto nimestä Herman. Herman tarkoittaa "armeijan miestä", juontaen juurensa germaanisista sanoista hari "armeija" ja man "mies". Sen toivat Englantiin Normannit. Nimi kuoli, mutta myöhemmin elvytettiin englantia puhuvissa maissa 1800-luvulla.

 
Deshaun
Tämä nimi on yhdistelmä etuliitteestä De ja nimestä Shaun.
Shaun on Seánin anglistettu muoto ja Seán on irlantilainen variaatio Johnista.
John on englantilainen muoto nimestä Iohannes. Iohannes on latinalainen versio nimestä  Ιωαννης (Ioannes), joka juontuu Heprealaisesta nimestä יוֹחָנָן (Yochanan) joka tarkoittaa "Yahweh (Jahve) on armollinen". Tämä nimi on niin suosittu, koska se näkyy Uudessa testamentissa kahdella eri henkilölle. Molemmat heistä ovat arvostettuja pyhimyksiä. Ensimmäinen heistä on John the Baptist (Johannes Kastaja), juutalainen asketisti joka käsitettiin Jeesuksen edelläkävijäksi. Toinen taas apostle John (Apostoli Johannes) jonka sanotaan kirjoittaneen Johanneksen evankeliumin ja Johanneksen ilmestyksen.

Devin

Mahdollisesti irlantilaisesta sukunimestä Devin.


Devon

Devinin variantti. Mahdollisesti myös Devonin kreivikunnan mukaan. Devonin kreivikunta  sai nimensä Dumnoniilta, joka on kelttiläinen heimo.
 
Edgar
Vanhan Englannin elementeistä ead "rikas, siunattu" ja gar "keihäs". Tämä nimi oli 900-luvun Englannin kuninkaan, joka oli myös julistettu pyhimykseksi. Nimi ei selvinnyt kauaakaan Normannien valloituksen jälkeen, mutta se elpyi uudestaan 1700-luvulla. Elpymiseen vaikutti Sir Walter Scottin kirjoittamassa novellissa 'The Bride of Lammermoor' (1819) ollut Edgar- niminen hahmo. Tunnettuja nimen kantajia ovat muunmuassa kirjailija ja runoilija Edgar Allan Poe (1809-1849). Populaarikulttuurissa Edgar nimeä kantaa Aristokatit- elokuvassa esiintyvä ilkeä hovimestari.

 
Ezra
Tarkoittaa apua hepreaksi. Ezra on myös Vanhan Testamentin profeetta ja hän kirjoitti Esran kirjan.

 
Keanu
Tarkoittaa viileää tuulta hawaiksi.

 
Kirk
Englantilaisesta ja Scotlantilaisesta sukunimestä joka tarkoittaa kirkkoa. Alunperin Vanhan Norjan kielen sanasta kirkja, pohjimmiltaan Kreikasta.
Populaarikulttuurissa
: James Tiberius Kirk on kuvitteellinen hahmo tv-sarjassa Star Trek ja sitä seuranneissa elokuvissa.


Kobe
Japanilaisen kaupungin mukaan. Koripallopelaajan Kobe Bryantin vanhemmat valitsivat pojalleen tämän nimen nähdessään ruokalistalla Kobe pihvin (joka on kotoisin kyseisestä Japanilaisesta kaupungista). Kobe tarkoittaa afrikaksi kilpikonnaa.
Koby
Larry
Marcel
Holden
Melvin
Jabari
Jamal
Jamar

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti